Ikonikus lámpák, személyes kedvencek

Március a világítás hónapja volt, az óraátállítás is aktualissá tette, hogy a fénnyel, világítással foglalkozzunk. Adós maradtam ugyanakkor kedvenc ikonikus lámpáimmal, melyekről egy kis gyűjteményt szeretnék veletek megosztani.

A Sputnik lámpa

Feltalálója Gino Sarfatti, olasz repüléstechnikai mérnök. A lámpa az első műhold fellövése előtt tiszteleg, bár az eredeti koncepció már jóval korábban megszületett. Érdekesség, hogy Sarfatti egy barát kérésére alkotta meg véletlenül első lámpáját, Olaszországból disszidálva pedig híres Artluce design cég társalapítója lett, több mint 700 lámpát tervezve. Ebben az időszakban sokat foglalkozott a design a jövővel, a hidegháború és az űrkutatás számos enteriőrben fellelhető tárgy design-ját ihlette, formálta.

A PH Artichoke függeszték

Úgy néz ki mint egy articsóka. 1958-ban született Poul Henningsen kezei által. 12 ívből és 72 db precízen elhelyezett levele ad mágikus kinézetet a formabontó függesztéknek. Újdonságnak számított ez időben, hogy a lámpa fényforrását nem látjuk, a hangulatos szétszórt fény egyik nagy kedvencévé tette étkezőasztalok fölé éttermekben, szállodákban a lámpatestet.

Jöjjön egy szuper állólámpa: az Arco lámpa!

A lámpára nézve nem meglepő, hogy olasz alkotója van: Achille Castiglioni, a faragott carrarai márvány talapzat adja a lámpa súlypontját. A feltaláló célja az volt, hogy alkosson egy olyan direkt fényforrást melyet könnyen mozgatva helyet tud változtatni, anélkül, hogy vezetékeket kelljen a lámpa után húzotgatni a lakásban. A lámpa ezen jóval túlmutat: nincs enteriőr ahol ne vonná magára a figyelmet.

Vertigo lámpa

Az eddigi lámpákhoz képest fiatal designt képvisel a 2010-ben alkotott Vertigo lámpa (egyik személyes kedvencem). Alkotója Constance Guisset aki a Petit Friture designcég számára alkotta ezt a légies mégis tekintélyes méretű függesztéket (kevesebb mint fél kilós a lámpa, és közel 2 négyzetméter területet foglal el) Világítás közben különleges árnyjátékot vetít a környező falakra – tervezéskor érdemes felületet szabadon hagyni ennek érvényesülésére. A lámpa stílusát az art deco ihlette, de gyakorlatilag mindenféle stílusba remekül illeszthető, legyen szó loftról, elegáns polgári enteriőrről vagy minimál, modern stílusról.

Illan lámpa

Ráadásnak jöjjön egy hazai tervezőnő szépséges függesztéke, az Illan lámpa: A Luceplan designcég azonnal lecsapott Horváth Zsuzsanna tervezte lámpára. Az eredetileg építész hölgy külföldi tanulmányai során kanyarodott a tervező-belsőépítészet irányába. Egy kurzus során alkotta meg a rétegelt lemezből lézerrel vágva, mértani pontossággal elrendezett gyűrűket, amely csodás, földöntúli élményt ad világítva. Finom szellő hatására pedig táncol, mozog a függeszték.