Tárolási lehetőségek kisbútorokkal

Lakberendezés során mindig nagy kérdés, hogy mennyi új, beépített, „egyedi” bútor fog készülni és mennyi vásárolt, esetleg örökölt, továbbhozott tárolásra alkalmas bútor lesz az otthonban. Egy-egy könyvespolc, kisszekrény, TV-szekrény egyediséget tud hozni otthonunkba ha egy szép darabot sikerül becsempészni… Mutatok pár kedvenc darabot, megoldást a nappaliba!

A szekrények már az ókori népek óta léteztek, kezdetben egyszerű ládák voltak. A római kortól datáljuk az ajtókkal, polcokkal bíró szekrényeket. Később elvesztette bútorjellegét a tárolás: falakba, fülkékben történt az épület részeként a tárolás a középkorban. A reneszánsz környékén kedett építészeti jelleget ölteni a bútor (azaz megtervezték, szerkesztették és az alapján készítették). A bútortörténet során a különböző korszakokban jellegzetes stílusú bútorok voltak egészen a XX. századig: innen már nehéz kifejezetten korszakokat, stílusokat meghatározni (persze voltak jellegzetességek mint a bauhaus, art deco – de ezek nem a klasszikus értelemben vett bútorstílusok már).

Nézzük hát milyen szekrény, polc megoldások vannak!

Komód

Ez a szekrény az egyik kedvenc típusom: remekül dekorál, elrejti a felesleges „csetreszeket” és a felületére is lehet helyezni dekorációkat: növényeket, képeket. 

Keresd nálunk őket ITTITT  és ITT például!

TV szekrény

Különleges lehet a TV szekrény is ha egyedi darabot keresünk. Fontos szempont, hogyha nem a legokosabb vezérlésű televíziót választjuk és nézünk még lassan a divatból kimenő DVD-t (esetleg VHS kazettát :), akkor teljesen zárt tömör szerkezet nem alkalmas az eszközök elhelyezésére.

Nézzétek milyen gyönyörű 1-1 darab:

Lesd el a stílust, nézd meg EZT és EZT.... Meseszépek, ugye?

 Itt meg kell említenem egyik nagy favorit variálható polc- és szekrényrendszerem, a svéd Strings-et. Itthon kicsit keletiesebb verziója volt a Panni-polc. Az elemek variálhatósága miatt bárhol elhelyezhető a lakásban: nappali, konyha, gyerekszoba, dolgozó.

Könyvespolc

A könyvespolcok egyébként is szeretett bútorok, ahogy a könyvek is számomra értéket jelentő dekorációs elemek. Persze a pormentesség érdekében ezeket el lehet rejteni ha valaki nem szeret takarítani. A steril felületek azonban rideggé teszik az otthont, ezért ha nem a teljesen modern stílus mellett tesszük le voksunkat, érdemes egy könyvespolcot szépen berendezve melegebbé tenni otthonunk.

Porallergiásoknak pedig lehet üveges felületben gondolkodni.

Nézd meg ezeket a szépségeket is: EZT , EZT  és persze EZ tökéletes ablak alá, kanapé mögé 🙂

Vitrin, tálaló

A vitrin, tálaló már az étkezőhöz tartozik szorosan, de sokszor ez egy légtérben van a nappalival, így nem hagyom ki a felsorolásból, mert nagyon szeretem ezeket a bútorokat. A tálaló célja, hogy az étkezőasztalhoz közel helyezzük el a tálaláshoz szükséges tárgyakat: tányérok, poharak, alátétek, terítők stb. Sokszor ezeknek nem jut hely egy jól átgondolt konyhában sem.

Szóval ne féljetek régi bútorokat felújítani, vagy ha nincs, akkor egy-egy különleges bútorra többet szánni, mert értéke lesz… és nem csak pénzbeli hanem a talán még fontosabb érzelmi 🙂

Egyes képek forrása: Pinterest